Kako odabrati stroj za soft ice sladoled (točeni sladoled)?

Što su soft ice strojevi i na koji način rade?

Soft ice strojevi proizvode sladoled u cilindru gdje uvijek imaju spremnu određenu količinu gotovog sladoleda. Pri serviranju sladoleda stroj automatski uzima tekuću smjesu iz tanka i pravi novi sladoled. Soft strojevi dolaze u jako puno verzija ovisno o potrebama kupaca. Da bi odabrali idealan stroj za vas trebate znati neke odgovore na pitanja ispod.

 

Prvo trebate znati koliki kapacitet proizvodnje stroja trebate?

Kod soft ice sladoleda kapacitet se mjeri u količini porcija koja se može izbaciti u sat vremena. Kod profesionalnih strojeva se kreće između 15 kg/h i 70 kg/h.

 

Koji kapacitet tanka se preporučuje?

Kapacitet tanka je kapacitet smjese koju stroj koristi, te se ona u svakom momentu može nadopuniti novom smjesom. Tankovi se kreću između 5 i 20 litara te su optimizirani prema kapacitetu proizvodnje. Optimalna zapremnina tanka je od 10 do 12 litara. Kada smjesa bude pri kraju stroj daje signal da se smjesa nadopuni pri čemu nije potrebno zaustavljati rad stroja.

 

Koliki su kapaciteti cilindara?

Kapacitet cilindra je iznimno bitan, on označava količinu sladoleda spremnog za posluživanje. Cilindri postoje u više verzija koje se kreću od 1,35 litara, 1,75 litara, 2,5 litra i 3,2 litra. Optimalna veličina za srednje i velike proizvodnje je 1,75 litara.

 

Osim kapaciteta tanka i proizvodnje, na što još treba obratiti pažnju pri izboru?

Kao prvo trebate znati koje proizvode želite prodavati te želite li 1 ili 2 okusa? Tada odlučujete hoćete li stroj s pumpom ili gravitacijom, trebate li mikser u tanku ili ne i tako dalje? Imajući na umu planiranu količinu prodaje, radnu snagu, gubitke u sirovini, bitna stavka je i interval pranja stroja.

 

Koje proizvode mogu raditi sa strojem za soft sladoled?

Kada radite 1 okus najčešće se radi bijela baza (vanilija) ili soft jogurt. Kada imate 2 okusa najčešći izbor je čokolada i bijela baza (vanilija). Soft strojem možete raditi i voćne sorbete ili ga koristiti za izradu sladolednih torti i kolača.

Pri radu s jogurtom preporučuje se odabir plastičnih mješalica u stroju, za ostale proizvode se preporučuju metalne mješalice.

 

Koja je razlika u radu stroja s pumpom ili bez pumpe (gravitacijski)?

Pumpe miješaju smjesu i zrak te ih pod pritiskom ubrizgavaju u cilindar, dok se kod gravitacijskih modela smjesa i zrak miješaju slobodnim padom iz tanka u cilindar. Razlika je naravno prvo u cijeni (stroj s pumpom je nešto skuplji), drugo u kvaliteti konačnog proizvoda (pumpe ubrizgavaju više zraka pa je sladoled mekši i toplijeg okusa) te treće o količini sladoleda koja će se proizvesti iz određene količine smjese (pumpe ubrizgavaju više zraka pa je sladoled veći ali laganiji). Gravitacijski strojevi se preporučuju za posebne vrste sladoleda gdje možete koristiti komadiće u smjesi (miksano svježe voće, manje granule u smjesi itd.)

 

Trebam li mikser u tanku?

Mikser u tanku miješa smjesu da se ne razdvoji voda, masnoće i šećeri. Mikser se preporučuje kada radite smjesu na prodajnom mjestu od polugotovog praška i vode ili mlijeka. Mikseri nisu potrebni ako koristite gotove tekuće smjese ili pasterizirane smjese iz vaše vlastite proizvodnje.

 

Trebam li vodeno hlađenje stroja?

Soft strojevi su najčešće zračno hlađeni, tj ventilator ispuhuje topli zrak sa strane stroja. U određenim slučajevima preporučujemo vodeno hlađenje, pogotovo ako se stroj koristi u malom prostoru gdje je visoka temperatura.

 

Treba li svaki dan čistiti stroj?

Smjesa se stroju nalazi u obliku sladoleda u cilindru (na negativnoj temperaturi) i tekuće smjese u tanku (na +4°C). Preko noći se stroj stavlja u konzervaciju tj. temperatura čuvanja u cilindru je ista kao i u tanku +4°C. Na toj temperaturi je usporen razvoj bakterija i ista smjesa se može koristiti do 3 dana nakon čega se stroj čisti, a smjesa baca.

 

Kako se stroj održava/čisti?

Kod standardnih strojeva čišćenje se radi svaka 3 dana pri čemu se vadi smjesa, tankovi i cilindri se ispiru vodom. Iz stroja se vade i rastavljaju pumpe, ispusna vrata, mješalice i sve gumice te peru u sudoperu ili perilici. Nakon čišćenja dijelova preporuka je da se svi dijelovi u doticaju sa smjesom dezinficiraju, gumice podmažu lubrikantom, spoje prema shemi te vrate u stroj. Nakon toga se nalije nova smjesa te se stroj stavlja u rad ili konzervaciju. Pranje stroja s pumpama traje od 40 minuta (1 okus) do 90 minuta (2 okusa) 

 

Što se događa ako ne operem stroj nakon 3 dana?

Standardni strojevi se nakon 3 dana isključe, odnosu uključe konzervaciju i nije ih moguće koristiti dok se ne operu. Na taj način čuvaju zdravlje kupaca i vlasnika od mogućih posljedica.

 

Može li se produžiti interval između pranja strojeva?

Može. Potrebno je na stroju imati mogućnost samopasterizacije koja svaku noć prokuha čitavu smjesu, na taj način spriječi razvoj bakterija te ohladi smjesu na +4°C. Smjesa je na taj način svako jutro sigurna i spremna za korištenje. Interval pranja se podiže s 3 dana na 15 do čak 40 dana, ovisno o željama kupca.

 

Koje su prednosti i mane samopasterizirajućih strojeva?

Samopasterizirajući strojevi su nešto skuplji, ali se isplate zbog manjeg bacanja smjese pri pranju i manje mogućnosti pogrešnog spajanja nakon pranja. Preporučujemo ih kada imate malo radnika i veliku prodaju, onda kada sa strojevima rukuju radnici bez iskustva (sezonski radnici) ili kada jednostavno ne želite trošiti puno vremena na pranje. Mana je što je sladoled nakon pasterizacije malo niže kvalitete od svježe pripremljenog.

 

Koliko je vremena potrebno da se proizvede sladoled?

Od uključivanja stroja nakon pranja potrebno je od 5 do 7 minuta da sladoled bude spreman za posluživanje.

 

Kako se nadzire potrošnja sladoleda?

Potrošnja sladoleda se mjeri po količini ispuštanja sladoleda, znači svako spuštanje ručke podiže brojčanik za 1. Broj izdanih porcija u tekućem danu ili kroz čitavi radni vijek se može vidjeti na zaslonu pritiskom na određene tipke ili preko daljinskog nadzora na aplikaciji na mobitelu, tabletu ili računalu.

 

Pultni ili samostojeći stroj?

Strojevi mogu biti postavljeni kao samostalna jedinica na kotačima ili pultni koji se postavljaju fiksno na određenu poziciju, najčešće iza šanka. U pravilu se samostojeći koriste na otvorenim prostorima ili kada trebate jako veliki kapacitet proizvodnje.

 

Što je daljinski nadzor stroja?

Daljinski nadzor stroja ili Carpigiani TEOREMA je nadgledanje stroja preko aplikacije ili putem računala. Vlasnik može pratiti stanje stroja, trenutnu prodaju, popunjenost tankova itd. Također u slučaju kvara tehničar dobija automatski informaciju koji je alarm aktiviran i pristupa brzom rješavanju problema.

 

Kolika je cijena sirovine za sladoled?

Cijena sirovine ovisi o proizvođaču, okusima i kvaliteti tako da  se cijena za 1 kg sladoleda kreće između 8 kn + pdv pa do preko 20 kn + pdv. Najčešće je cijena oko 13 kn + pdv po kilogramu, a normativ male porcije od 75 grama oko 1 kn + pdv. Na to treba dodati kornet ili čašicu, žličicu i preljev.